Automatisch geld sparen met een spaarplan

Het is enorm moeilijk om de discipline op te brengen om te gaan sparen. Daarom is het belangrijk om een goed spaarplan te maken. In dit plan werk je uit wat je precies gaat sparen, in welke periode en waarvoor. Bedenk voor jezelf een aantal spaardoelen; dingen waarvoor je geld wilt sparen. Wil je bijvoorbeeld over drie jaar een nieuwe auto kopen of gewoon geld opzij leggen voor onvoorziene omstandigheden (een wasmachine kan zomaar stuk gaan)? Dan is het handig als je dat zonder financiële problemen kunt oplossen. Een lening kost immers ontzettend veel geld.

Hoe maak je een spaarplan?

Om te beginnen moet je bedenken waarvoor je wilt sparen. We nemen als voorbeeld even de auto die er over drie jaar moet komen. De aanschaf hiervan kost € 8.000 euro. Als je even geen rekening houdt met de rente die je krijgt en de belasting die je eventueel moet betalen over je spaargeld, moet je dan per maand € 222,22 sparen. Immers je moet de 8.000 euro bij elkaar krijgen in 36 maanden.
 
De makkelijkste manier om dit consequent te doen is gebruik maken van een spaarrekening. Als je deze nog niet hebt kun je hem makkelijk en gratis openen via internet. Maak een automatische overschrijving aan op je gewone betaalrekening (waarop je je salaris ontvangt) en laat de bank automatisch elke maand het geld overschrijven naar je spaarrekening. Zo weet je dat je over 3 jaar gegarandeerd die auto kunt kopen waar je voor aan het sparen was.

Sparen voor onvoorziene omstandigheden

In de huidige economisch moeilijke tijd is het belangrijk dat je wat geld achter de hand houdt. Stel bijvoorbeeld dat je wasmachine of koelkast onverwachts stuk gaat. Dan is het handig om over een paar honderd euro te kunnen beschikken. Neem dus de post "onvoorziene omstandigheden" altijd op in je spaarplan. Reserveer hiervoor bijvoorbeeld elke maand 50 euro.

Gratis lid worden bij SpaarActief

Gratis lid worden

Nog geen lid? Maak nu gratis je account aan!

Dan kun jij ook geld verdienen en korting krijgen bij vele webwinkels!

Elk nieuw lid krijgt nu tijdelijk 1.000 Spex welkomstbonus!

Aanmelden