Koop niet op afbetaling, maar sluit een lening af

Als je bijvoorbeeld een dure machine of duur product koopt, zoals een wasmachine, computer, auto, televisie of droger, kun je deze op afbetaling kopen bij de fabrikant of leverancier. Hierbij betaal je in gedeeltes het product terug, waardoor je niet in één keer een groot bedrag hoeft te betalen. Aanvankelijk lijkt dit gunstig, maar aan afbetaling staan hoge rentes en hoge kosten gekoppeld.

Leveranciers van dure producten maken deze afbetalingen zeer duur, omdat ze geen garantie hebben dat ze het geld daadwerkelijk krijgen. Om deze onvoorziene kosten te dekken, maken ze de kosten zeer hoog en hanteren ze een hoge rente. Dit heeft tot gevolg dat consumenten die bij deze leveranciers producten op afbetaling kopen, veel rente betalen en relatief meer betalen tijdens een afbetaling dan dat ze voor een lening betalen. Een lening is namelijk veel gunstiger in dit geval. Deze leningen hebben namelijk vaak minder kosten en een lagere rente dan de afbetalingen.

Waarom beter een lening afsluiten?

Een lening kun je afsluiten bij een bank. Een bank heeft altijd een onderpand om beroep op te doen, mocht je de lening niet terug kunnen betalen. Als je bijvoorbeeld een wasmachine koopt op lening van de bank, en je de lening niet kunt betalen, dan zal de bank de wasmachine in beslag nemen om de kosten te dekken. Mocht je dus een lening afsluiten bij een bank, dan zal er in de voorwaarde altijd staan dat de bank een onderpand neemt.

Dit onderpand heeft als nadeel dat je je goed verliest als je de rekening niet betaalt, maar het voordeel hiervan is misschien nog wel groter, want je betaalt hierdoor veel minder kosten en een lagere rente. Dit leidt ertoe dat je uiteindelijk veel minder geld kwijt bent.

Als je een duur product koopt, hoef je deze dus niet per se in één keer te betalen. Dit betekent dat je hem kunt afbetalen bij de leverancier of dat je een lening kunt afsluiten bij de bank. Het nadeel van afbetaling, is dat het zeer duur is. Je kunt hierdoor beter een lening bij de bank afsluiten. Hoewel de bank het gekochte product als onderpand kan gebruiken, betaal je uiteindelijk veel minder kosten, indien je altijd netjes de rekeningen betaalt.

Gratis lid worden bij SpaarActief

Gratis lid worden

Nog geen lid? Maak nu gratis je account aan!

Dan kun jij ook geld verdienen en korting krijgen bij vele webwinkels!

Elk nieuw lid krijgt nu tijdelijk 1.000 Spex welkomstbonus!

Aanmelden