De Goedkoopste Zorgverzekering 2022 met extra Cashback Korting!

Wat verandert er in de zorgverzekering van 2016

De zorgverzekering verandert ieder jaar door aanpassingen vanuit de overheid. Zo ook de zorgverzekering van 2016. Wat gaat er veranderen binnen de zorg op het gebied van eigen risico, premies, het basispakket en de zorgtoeslag? In dit artikel zetten wij het voor je op een rij.

Eigen risico

Het eigen risico gaat in 2016 van € 375,- naar € 385,-. Een stijging van € 10,- staat ons te wachten. De afgelopen jaren is dit bedrag al flink opgelopen. In 2009 stond ons wettelijk eigen risico nog op € 155,-. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar we betalen eigen risico om de zorg betaalbaar te houden. Doordat iedere verzekerde een deel van zijn zorgkosten zelf betaalt, wordt de schadelast van zorgverzekeraars verminderd. Hierdoor kunnen zorgkosten verlaagd worden.

De zorgpremie in 2016

Ieder jaar worden in november de zorgpremies voor het aankomende jaar bekend gemaakt. Voor 2016 zijn de meeste premies van zorgverzekeringen gestegen. Een enkeling is gelijk gebleven in premie, waaronder VGZ. De premies worden bepaald aan de hand van beslissingen van de overheid en investeringen en budget van de zorgverzekeraar zelf. Vandaar dat ook niet iedere verzekeraar met dezelfde premie komt.

Veranderingen basispakket

Goed nieuws, in 2016 worden er geen behandelingen uit het basispakket gehaald. Er worden wel een aantal behandelingen toegevoegd. Zo zal vanaf 2016 prenatale chirurgie bij ongeboren baby's met een open ruggetje worden vergoed. Ook worden prenatale screening en eventuele vervolgonderzoeken die daarop volgen vergoed. Sport je veel? Gebruik van de sportarts wordt opgenomen in het pakket. De eigen bijdrage van hoortoestellen voor kinderen jonger dan 18 jaar wordt afgeschaft.

Zorgtoeslag

De maximale zorgtoeslag is in 2016 € 84,- per maand. Dat is een stijging van € 71,- per jaar. Of je recht hebt op zorgtoeslag hangt af van je inkomen. Om te controleren of jij in aanmerking komt voor zorgtoeslag kan je kijken op de website van de belastingdienst. Daar staat precies uitgelegd aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoeveel zorgtoeslag jij kan krijgen op basis van het inkomen dat je hebt.