De Goedkoopste Zorgverzekering 2022 met extra Cashback Korting!

Natura of restitutie zorgverzekering

Op dit moment komen er bij ons veel vragen binnen van leden die niet precies het verschil weten tussen een natura- en restitutie verzekering. Het is wel belangrijk om te weten wat deze twee polisvormen betekenen.

Het verschil zo kort mogelijk uitgelegd

Bij een natura verzekering is de verzekeraar verplicht om zorg te verstrekken. Bij een restitutie verzekering is de verzekeraar verplicht om de kosten van de zorg te vergoeden.

Wat is een natura zorgverzekering?

Bij een natura zorgverzekering kun je terecht bij alle zorgverleners waar de verzekering een contract mee heeft afgesloten. U hoeft géén nota's vooruit te betalen; de zorgverlener krijgt zijn geld direct van de verzekering. Een handige manier, maar je bent wel beperkt tot de zorgverleners waar de verzekering een contract mee afgesloten heeft. Zoek dus van tevoren uit of jouw gewenste ziekenhuis, fysiotherapeut en huisarts een contract heeft met de verzekering die jij wilt afsluiten!

Natura polis op een rij

  • Beperkte keuze: alleen naar aangesloten zorgverleners
  • Goedkoopste vorm van zorgverzekering: ook wel budgetpolis genoemd

Wat is een restitutie zorgverzekering?

Bij een restitutie verzekering heb je volledig vrije keuze naar welke zorgverlener (ziekenhuis, huisarts, fysiotherapeut) je gaat. Als de behandeling volgens de polisvoorwaarden in de dekking zit, krijg je het volledige bedrag uitbetaald op je bankrekening. Echter, je moet het wel eerst zelf betalen (voorschieten). Houdt hier dus rekening mee bij het kiezen van een restitutie verzekering. Verder moet je nota's vaak zelf indienen bij de verzekering. En een restitutie verzekering is iets duurder dan een natura polis!

Restitutie polis op een rij

  • Volledig vrije zorgkeuze!
  • Over het algemeen iets duurdere premie

Combinatie of Mix Polis

Naast de natura- en de restitutiepolis zijn er ook nog mix polissen. Hierbij heeft de zorgverzekeraar met een deel van de zorgverleners contracten afgesloten, maar mag je toch ook kiezen voor een andere zorgverlener. In dat laatste geval, bij je eigen vrije keuze, krijg je wel vaak maar een deel (bijvoorbeeld 75%) vergoedt. Het beste voor jou is om dus toch te kiezen voor de zorgverlener waar de maatschappij een contract mee heeft. Scheelt je veel geld!