De Goedkoopste Zorgverzekering 2022 met extra Cashback Korting!

Ziekenhuisbehandelingen: wat zijn de werkelijke kosten?

Waarschijnlijk sta je er niet bij stil, maar wist je dat een ziekenhuisbehandeling vaak veel duurder is dan wij zelf betalen? Heb je enig idee wat het bijvoorbeeld kost om geopereerd te worden aan een oogaandoening of aan je hart? En weet je wat de kosten zijn van een bevalling? Hoeveel geld wordt er werkelijk betaald bij het verwijderen van neus- of keelamandelen? Vast een stuk meer dan je denkt. Om een inzicht te geven van de werkelijke kosten van ziekenhuisbehandelingen heeft UnitedConsumers een inforgraphic gemaakt die de gemiddelde kosten weergeven van tien veel voorkomende behandelingen in het ziekenhuis.

Kosten ziekenhuisbehandelingen

De infographic laat zien dat de gemiddelde kosten van een bevalling op zo'n € 2323 liggen. En moet je geopereerd worden aan je neus- of keelamandelen dan kost dat ongeveer € 1045,-. Voor behandeling of onderzoek na een hartinfarct wordt rond de € 638,- betaald. Een hoop geld, dat lang niet iedereen zo op zijn rekening heeft staan.

Zorgstelsel Nederland

Gelukkig hebben we in Nederland een goed zorgstelsel en komen deze kosten voor een groot deel niet voor eigen rekening. Het grootste deel van deze kosten wordt vergoed door je zorgverzekering. Vanuit de basisverzekering betaal je wel altijd eerst je eigen risico. Maar dat is voor de meeste verzekerden een stuk minder dan de werkelijke kosten van een ziekenhuisbehandeling.

Het wettelijk verplichte eigen risico ligt in 2016 op € 385,-. Om de maandelijkse premie te verlagen kan het eigen risico vrijwillig verhoogd worden tot € 885,-. Zo heb je deels zelf invloed op je zorgkosten. Verwacht je veel ziekenhuisbehandelingen nodig te hebben? Dan is het verstandig je eigen risico niet omhoog te doen. Heb jij nooit iets en weet je dokter eigenlijk niet eens wie je bent, dan zou het voor jou voordeliger kunnen zijn om je premie te verlagen door je eigen risico omhoog te doen. De keuze is aan jou!