Voor- en nadelen van het vrijwillig eigen risico

Inwoners van Nederland van 18 jaar en ouder zijn verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Helaas kost een zorgverzekering een hoop geld. Maar gelukkig zijn er een aantal manieren om op de zorgverzekering te besparen. Het verhogen van het vrijwillig eigen risico bijvoorbeeld.

Voordeel verhogen vrijwillig eigen risico

Het grootste voordeel van het verhogen van het vrijwillig eigen risico, is dat de maandelijkse premie lager wordt. In 2016 is het verplicht eigen risico door de overheid vastgesteld op € 385,-. Dit bedrag kun je in stappen van € 100 tot maximaal € 500 verhogen. Per stap dat je verhoogt, gaat de premie met een paar euro omlaag. Op jaarbasis kan je dit veel geld besparen.

Nadeel verhogen vrijwillig eigen risico

Er zit ook een nadeel aan het verhogen van het vrijwillig eigen risico. Als je in het ziekenhuis belandt, kost het je meer geld dan als je alleen het verplichte eigen risico hebt. Het is daarom erg belangrijk om voorbereid te zijn op eventuele hoge kosten. Het is slim om een spaarpotje te hebben voor 'het geval dat'.

Vrijwillig eigen risico wel of niet verhogen

De keuze om wel of niet het vrijwillig eigen risico te verhogen, is heel persoonlijk. Maak voor jezelf de afweging of je het risico wil nemen om voor onverwachte kosten te komen staan. Of dat je toch liever een wat hogere maandpremie betaalt en minder risico loopt.

Wanneer je geen risico wilt nemen, kun je op zoek gaan naar een goedkope zorgverzekering. Daarnaast kun je vaak geld besparen door geen aanvullende zorgverzekering te nemen. Ga vooraf na of je zorg uit dit pakket echt nodig hebt. Als je bijvoorbeeld fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen gebruikt, is het aan te raden om een aanvullende verzekering te nemen. Heb je een aanvullende zorgverzekering en gebruik je deze alleen voor de vergoeding van brillen of lenzen? Dan ben je voordeliger uit door dit zelf te betalen.

Bron: UnitedConsumers